tiistai 1. lokakuuta 2013

Siemeniä metsästän

Tällä kertaa omasta puutarhasta. Kerään talteen kehäkukan, samettiruusun, leijonankidan, chilin.... ynnä muita siemeniä. Strömsössä tehtiin hauskoja siemenpusseja paperista, muovisissa kuulemma siemenet voivat homehtua. Olen tehnyt noita paperipussukoita kopiopaperista ja aikakauslehtien sivuista. Se menee jotenkin näin; pitkälle sivulle tehdään kaksi taitosta, käännetään taitospuoli ylöspäin  ja taitetaan molemmissa päissä "kolmio", terävä kärki taitetaan lopuksi ensimmäisen taitoksen sisään. Näin "pussi" pysyy kasassa. Tässä vielä kuva. Strömsön sivuilta en enää löytänyt ohjetta.


Olen myös matkoiltani tuonut siemeniä - viimeksi Kazakhstanista mongolian vaahteran siemeniä. Ja nyt muutama terhakka taimi kasvaa kahdella pihalla.



Nämä eivät ole siemeniä. Vaan kurttulehtiruusun kiulukoita eli ruusunmarjoja - kuivattuina. Taloyhtiömme pihalla oli aikanaan (noin 25 vuotta sitten) kaunis ruusupenkki, mutta jotkut asukkaat olivat sitä mieltä, että sitä on hankala hoitaa. Niinpä ruusut tekivät tietä vuorimännyille. Yksi ruusupensas kasvaa sisäpihalla suuren kiven vieressä, mistä lie sinne tiensä löytänyt. Koska ruusunmarjoja ei kukaan muu näyttänyt keräävän, käytin tilaisuutta hyväkseni ja keräsin. Halkaisin marjat ja poistin siemenkodat - sitten kuivuriin. Nyt ne ovat tuossa kuivattuina valmiina purkitettaviksi. Käytän nuo teejuomaan.

Kuivurina minulla (sisareni kanssa yhteinen) on OBH Nordican halpa noin 50 euron kuivuri. Hyvin sillä saa sienet ja yrtit kuivatuiksi, metsämarjojen kuivaamiseen on liian tehoton.

2 kommenttia:

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥mun pitäis myöskin hankkia kuivuri...

annekatariina kirjoitti...

Kuivuri samoin kuin mehumaija sopivat mainiosti yhteishankinnaksi, kun vain sopiva "yhtiökumppani" löytyy.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista