tiistai 28. toukokuuta 2013

Kuusenkerkkä



Kuusenkerkät sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja. Kerkistä voi keittää teetä tai puristaa mehua, niitä voi käyttää höyryhengityksessä sekä virkistävänä kylpynä. Rohtojen on tarkoitus auttaa särkyihin, vatsavaivoihin ja reumaoireisiin, ja haihtuvat eteeriset öljyt irrottavat limaa ja lievittävät tulehduksia.  Kerkkiä käytetään yskänrohtona myös keuhkoputkentulehduksessa.(nettikeskustelusta lainattu teksti)


Kuusenkerkkäsiirappia voi käyttää hunajan tavoin, ja vaikkapa yskänlääkkeenä. Niinpä etsin netistä kuusenkerkkäsiirapin teko-ohjeita, ja löytyikin useita. Sovelsin useammasta ohjeesta. Keräsin kuusenkerkät omasta pihakuusesta.


Huuhdoin kerkät ensin juoksevan veden alla. Liotin kulhossa kerkkiä yön yli; yksi litra kuusenkerkkiä ja kaksi litraa vettä.


Aamulla siirsin kerkät ja liotusveden kattilaan ja keitin massaa noin puolitoista tuntia. Siivilöin ja liemeen lisäsin 4 dl taloussokeria ja 2 rkl ruokosokeria sekä 4 tl vaniljasokeria. Keitin tätä lientä taas noin puolitoista tuntia.


En halunnut siirapista kovin sakeaa, siksi keitin vain puolitoista tuntia. Ohjeissa oli keittoaika 1-2 tuntia. Aikaa vievää puuhaa, mutta on lopputulos niin hyvä, että kannatti.

Vasta pullotettu kuusenkerkkäsiirappi.

Seuraava satsi on jo likoamassa. Sen keitinliemeen lisään tuoretta inkivääriä raastettuna. Saan erilaisen maun.

2 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Kuusenkerkkäsiirappi on hyvää, sitä olen joskus ostanut.
Olet omavarainen myös kuusten suhteen.

aimarii kirjoitti...

Sain uutta vinkkiä, kiitos. Tässä muutama kevät sitten keittelin myös kuusenkerkistä siirappia. Minulla oli lisukkeena vain sokeri ja keittoaika pidempi. maku oli hyvä, siirappi sopi grillatun lihan kyytipojaksi yhtä hyvin kuin jätskinkin päälle.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista